Trondheim - Reisverslag uit Angvik, Noorwegen van Harko Elzing - WaarBenJij.nu Trondheim - Reisverslag uit Angvik, Noorwegen van Harko Elzing - WaarBenJij.nu

Trondheim

Door: Harko

Blijf op de hoogte en volg Harko

20 Mei 2011 | Noorwegen, Angvik

De afgelopen dagen, van maandagmorgen tot en met donderdagmiddag ben ik in Trondheim geweest. De heenreis duurde met elkaar ongeveer 3,5 uur, heerlijk rustig 233 kilometer door de Noorse bergen rijden! Een dikke aanrader!!

Van te voren het hostel al geboekt, dus kon bij aankomst zo inchecken en me kamer opzoeken. Het was een 4-persoons dorm (slaapvertrek), maar ik deelde hem de eerste nacht alleen met een Nieuw Zeelander. Hij was in Trondheim als journalist voor het wereldkampioenschap baarden en snorren dat afgelopen zondag (15 mei) plaatsvond.

Maandagmiddag heel wat rondgelopen in en rond het centrum van Trondheim. Verschillende gebouwen bekeken, waaronder de Nidaros Kathedraal, een indrukwekkend gebouw uit de 11de eeuw, gebouwd voor de enige heilig verklaarde Noor, Sint Olav. Een voormalige koning die hier heel veel aanzien heeft omdat hij het christendom naar Noorwegen heeft gebracht.
's Avonds de stad ingeweest, het was behoorlijk druk. Dit kwam omdat dit de avond voor de Noorse bevrijdingsdag was, dit is de laatste avond van 2 weken lang zuipen en feesten voor alle jongeren die afstuderen in Trondheim. Deze jongeren hebben dragen traditie getrouw allemaal een tuinbroek, elke school heeft een eigen kleur en ze creeren hun eigen creaties op de broeken met noorse vlaggen of dingen die ze zelf leuk vinden! Wel een grappig iets om te zien!

Dinsdag was het dan nationale bevrijdingsdag in Noorwegen, dat wordt in Trondheim gevierd met een drietal parades door de stad! 's Morgens 1 voor de kinderen, vroeg in de middag 1 voor alle verenigingen, clubs en een aantal deelnemers van het wereldkampioenschap baarden en snorren. En later rond een uur of vier, 1 van de jongeren die afstuderen. Ik heb dus de hele dag in het centrum van Trondheim gestaan naar alle parades gekeken!
Na de laatste parade ben ik per toeval een braziliaan tegengekomen die voor 5 maanden in Trondheim studeerde, waarmee ik tot half 12 's avonds cultuur heb uitgewisseld! Geweldig!

Woensdag ben ik naar Stiklestad gereden, dat is de plek waar de heilige Sint Olav gestorven is op een slagveld om zijn troon terug te winnen. Er is daar een compleet terrein ingericht waar jong en oud een indruk kan krijgen van het leven toen. In Juli wordt er voor 2 weken lang dagelijks het slagveld na gespeeld in het grootste open lucht theater van Noord-Europa! Totaal 5400 zitplaatsen.
Later op de middag nog een muziekmuseum bezocht waar ze muziekinstrumenten van over de hele wereld uit de 17de, 18de en 19de eeuw hebben uitgestald. Daarna wat rond gelopen in de botanische tuin die achter het museum ligt. Terug in het centum nog een oud fort bekeken op de heuvel en daarna een 300 jaar oude kroeg in gegaan om daar een hapje te eten. Daar zo nu en dan wat gepraat met het personeel en een tsjech.

Donderdagmorgen op tijd uit bed, omdat er voor 10 uur uitcheckt moest worden. Nadat ik mijn spullen gepakt had richting het centrum gereden en daar het Science Center bezocht waar ze natuurwetenschappen en technologie op een speelse manier hebben neergezet. Alle 'experimenten' zijn zo neer gezet dat er mee gespeeld kan worden, dit klinkt wat kinderachtig, maar het heel interessant om te zien/doen!
Rond een uur of half 12 weer in de auto gestapt en terug naar de boerderij gereden. Wederom door het fantastische landschap!!

• 20 Mei 2011 - 22:32

Eelco The First:

Jeehaa weer eerste!!

Hark super mooi en tof!! Hoop voor je dat je mssn nog is zo een paar dagen selfexploring kunt doen!!!

1 vraag: ik heb niets kunnen lezen over een bepaald iets wat mij op facebook opviel!!???
    Graag nadere toelichting gewenst!!

Nou have fun op de farm en ik zal morgen holle bolle gijs de groetjes van je doen!!

Xx

• 21 Mei 2011 - 07:29

Gerdien:

Zo weken niets en dan ineens 2 berichten achter elkaar. Fijn, want we genieten er zoooo van. Prachtige fotoos trouwens ook!!! En je weet wat ik zei over mensen die altijd eerste zijn he!!
    xxxx Gerdien

• 21 Mei 2011 - 20:01

Simon The First:

rasing family is wel enorm aan het stalken he!?!

xxx

• 23 Mei 2011 - 06:17

Vincent:

hey Harko,

op welke plaats ben jij geeindigd in de w.k.
    of heb je in de tussentijd een scheermes gevonden?

have fun

• 31 Mei 2011 - 12:39

Lukas Elzing:

een praachtig varslag van je trip naar het noorden .Maar Harko kun je ons ook je post adres sturen Dit mag wel per email ons mail adres is dekrumpel@hetnet.nl zaterdag 4 juni zullen we je missen op de fam. dag van de elzings. maar op een ander keer je je je verhalen aan ons vertellen.
    Groetjes lukas en miny

• 11 Juni 2011 - 17:14

Rieks En Diny:

Hallo Harko heb ie ok last van natte voet'n na al die reg'n die der is val'n?
    Op't journaal was't ien grote moderstroom deur al dat wate'.
    Hoe is't verder alles goed en met 't veen ok?
    Bij oes ist ok goed.
    Nou tot heurns en de groet'n ut t'Flintenpad.